Fodbold under åben himmel / by Dan Pedersen

Nye stadions ser dagens lys over hele europa. snart hører det fortiden til at se fodbold under åben himmel.

Film skal ses i biografen og fodbold skal spilles på rigtigt græs. Men hvad med fodbold under åben himmel? De gamle gryder i Sydeuropa er på retræte. Nye stadions som San Mames i Bilbao og Stade Velodrome i Marseille er de seneste skud på stammen af nye og moderne stadions, der skal sikre deres klubber en fremtid på den internationale fodboldscene. Tendensen er klar - uden tidsvarende og moderne faciliteter er det svært at skabe de nødvendige indtægter til en plads i toppen af europæisk fodbold. Og mange flere stadions er på tegnebrættet i Spanien og Italien, hvor man er bagud i forhold til resten af Europa når det kommer til etablering af nye fodboldarenaer. 

FC Barcelona, Napoli, AS Roma, Betis Sevilla, Fiorentina, Atletico Madrid m.fl. er alle mere eller mindre langt med planerne om nye stadions. Udefra et økonomisk perspektiv er det altsammen godt nyt for fodbolden, da de fleste tilskuere foretrækker tørvejr, benplads og moderne faciliteter, men det er også med et vist vemod, at det er slut med at stå under den bagende sol i Madrid, Firenze og Sevilla. For de gamle stadions kan et eller andet. De har charmen, udsigten, solen og den åbne himmel. 

Benito Villamarín   i Sevilla er et rigtig fodbold stadion. Det nedslidt beton stadion med åben himmel er hjemsted for de 40.000 Real Betis, der hver uge møder op til holdets hjemmekampe i La Liga. Photo Credit:    Groundhopping Mersebur g/ Flickr /   CC BY-NC 2.0

Benito Villamarín i Sevilla er et rigtig fodbold stadion. Det nedslidt beton stadion med åben himmel er hjemsted for de 40.000 Real Betis, der hver uge møder op til holdets hjemmekampe i La Liga. Photo Credit: Groundhopping Merseburg/Flickr/CC BY-NC 2.0

Udsigten fra Stadio Artemio Franchi i Firenze fejler ikke noget. I 2016 skal Fiorentina efter planen påbegynde opførelsen af et nyt og lukket stadion med plads til 40.000 tilskuere. Photo Credt:   KevArchi e/ Flickr /   CC BY-NC 2.0

Udsigten fra Stadio Artemio Franchi i Firenze fejler ikke noget. I 2016 skal Fiorentina efter planen påbegynde opførelsen af et nyt og lukket stadion med plads til 40.000 tilskuere. Photo Credt: KevArchie/Flickr/CC BY-NC 2.0

Atletico Madrid har hjemme i det sydlige Madrid, hvor Vincente Calderon er en skøn destination på en varm solskinsdag. Fra næste sæson er det imidlertid slut når man flytter til et nyt og lukket stadion med plads til 70.000 tilskuere. 

Atletico Madrid har hjemme i det sydlige Madrid, hvor Vincente Calderon er en skøn destination på en varm solskinsdag. Fra næste sæson er det imidlertid slut når man flytter til et nyt og lukket stadion med plads til 70.000 tilskuere.