Der skal synges på stadion / by Dan Pedersen

Den folkelige fællessang findes på de fleste europæiske fodboldstadions. Men nogle klubsange er mere kult end andre.

Gerry and the Pacemakers og "You'll Never Walk Alone" er den officielle klubsang som alle kender. Den er blevet et varetegn for Liverpool FC og klubbens fans, der er tæt forbundet til YNWA og alt det sangen står for. I West Ham har man siden slutningen af 1920erne sunget med på "Forever Blowing Bubbles", og i baskerklubben Athletic Bilbao har man hyldet klubben med fællessang siden 1913. Overalt i Europa er sangene blevet et vigtigt symbol for klubbens fans, der med stemmen kan vise deres tilhørsforhold til byen eller regionen og de værdier som lokalbefolkningen definerer sig op mod. Fra Sevilla i syd til Tromsø i nord synger millioner af mennesker med når deres klub går på banen. Her er nogle bud på fællessange, der kan løfte fodboldfolket.

Hamaarby IF
Just i dag är jag stark (1979)
Kenta Gustafsson

Den svenske folkemusiker Kenta Gustafsson er kult i Sverige, hvor han har skrevet tekster om sit alkohol og stofmisbrug. Kenta var kendt som en passioneret Hammarby fan og når klubben spiller hjemme i Södermalm gjalder de 25.000 fremmødte med på klubhymnen, Just i dag är jag stark.

St. Etienne
Allez Les Verts (1976)
Monty

Denne klassiker udkom på vinyl i 1976 og er i den absolutte franske disco genre. De grønne fans kan være stolte af 70er klassikeren, der altid synges inden hjemmekampene på Stade Geoffroy-Guichard i St. Etienne. Klubbens storhedstid var i samme tidsperiode, da en ung Michel Platini var holdets stjerne.

Crystal Palace
Glad All Over (1964)
The Dave Clark Five 

YNWA er den mest kendte af de engelske fodboldsange, men det er værd at kigge mod det sydlige London, hvis man skal opleve en klubsang, der kan løfte stemningen og skabe en fodboldkulisse. Crystal Palace fans varmer op til kamp med glad 60er rock, når Glad All Over rammer Selhurst Park.

Union Berlin
Eisern Union (1988)
Nina Hagen 

Den østtyske sangerinde Nina Hagen er kendt som punkens mor og er kvinden bag Union Berlins klubhymne, Eisern Union. Sangen er fra 1998 og omfavner alt det man forstår ved en tysk arbejderklub, der har rødder i den østtyske punk kultur.

Det britiske pop rock band, The Dave Clark Five, er indbegrebet af Crystal Palace.