Lokal identitet i asturien / by Dan Pedersen

300.000 Sporting fans var på gaden i Gijon, for at fejre oprykningen til La Liga. Photo: Álvaro Millán/ Flickr /CC BY-ND 2.0

300.000 Sporting fans var på gaden i Gijon, for at fejre oprykningen til La Liga. Photo: Álvaro Millán/Flickr/CC BY-ND 2.0

Et hold bestående af lokale akademispillere og en klub med 50.000 aktionærer. Sporting Gijon og Real Oviedo har på hver deres måde fået fat i lokalbefolkningen.

Befolkningen fra det gamle kongerige Asturien har i århundreder levet af fiskeri og landbrug. Senere blev regionen, med de Cantabriske bjerge ved Biscayabugten, en vigtig motor for den spanske industrialisering og kendt for udvinding af stål og kul. I dag kan befolkningen stadigvæk genkalde fortællingen om Asturien som et klassisk arbejdersamfund, der værner om fortidens helte. Det har de lokale fodboldklubber Sporting Gijon og Real Oviedo også nydt godt. På trods af manglende sportslig succes har begge klubber bevaret deres status, som vigtige kulturinstitutioner for den million indbyggere, der bor i Asturien.

Lokale helte fra Gijon
Med 240 fanklubber på verdensplan og 21.000 medlemmer er Sporting Gijon ikke hvilken som helst klub. Storhedstiden var tilbage i slutningen af 1970erne og frem, hvor man flere gange repræsenterede Spanien i de europæiske turneringer. Dengang bestod klubben af lokale spillere, og den strategi er man nu vendt tilbage til. I sommers rykkede man op i La Liga efter tre sæsoner i den næstbedste række med en trup af lokale spillere, der er udviklet på Mareo, klubbens eget akademi.

Akademiet der blev bygget i 1978, og har udviklet stjerner som de tidligere Barcelona-spillere Luis Enrique, David Villa og Abelardo har i mange år været klubbens fundament. Da man i 2014 blev ramt af en transfer embargo, som konsekvens af en gæld på 30 millioner euro, blev akademi-tanken vigtigere end nogensinde før. Det økonomiske uføre var et benspænd, der viste sig at være held i uheld for Sporting, som gik ind til forrige sæson med en trup, hvis gennemsnitsalder var 23 år og bestod af 18 spillere - alle født i Asturien og udviklet på akademiet. Der var selvsagt ingen forventninger til en klub i den forfatning, men efter 42 kampe rykkede Sporting Gijon op i La Liga efter en 3-0 sejr over Real Betis i sidste spillerunde.

300.000 indbyggere stimlede sammen i Gijon for at fejre fodboldmiraklet, der førte til markante forstærkninger af holdet frem mod den nuværende sæson. Truppen blev i sommers suppleret af supertalenter fra storklubber som FC Barcelona og AS Roma, der har fået øjnene op for Sporting Gijon og træner Abelardo. Således vandt Sporting kampen om en af Europas mest efterspurgte talenter Alen Halilovic (19), da FC Barcelona besluttede sig for at udleje ham til en mindre klub. Det samme var tilfældet med topscoren Antonio Sanabria (19), der er kommet til klubben på en lejeaftale fra AS Roma. De to ”wonderkids” supplerer den i forvejen unge trup, hvor lokale talenter som Jorge Mere (18) og Carlos Castro (20) har debuteret på Spaniens U21 landshold. Og indtil videre holder Sporting sig på den rigtige side af nedrykningsstregen med støtte fra de 23.000 tilskuere, der møder op på hjemmebanen El Molinon. Et tilskuersnit, der er i top 10 i La Liga, og som tilskrives brugen af lokale spillere.

Folkeaktier blev Oviedos redning
I 2012 blev Asturiens anden klub, Real Oviedo, ramt af en konkursbegæring. Klubben blev sat under administrationen efter en langstrakt kamp med manglende sportslige resultater og store økonomiske problemer. Der var langt til fordoms styrke i 1990erne, hvor stjerner som Robert Prosinečki og Julio Dely Valdés henrykkede publikum på Estadio Carlos Tartiere. Real Ovideo var på tæt på at lukke og slukke, men en redningsaktion med de tidligere Real Oviedo ungdomsspillere Juan Mata, Michu og Santi Cazorla i spidsen, tiltrak fodboldverdens opmærksomhed. Mere end 20.000 fodboldfans fra 80 lande købte sig ind i Real Oviedo, der også fik økonomisk støtte af en af verdens rigeste mænd, Carlos Slim. Aktionen lykkedes og en aktionærudvidelse i 2015 har ført til, at Real Oviedo nu er på hænderne af 50.000 fodboldfans i mere end 125 lande.

I denne sæson har klubben haft over 20.000 fans til kampene i den næstbedste række. I skrivende stund ligger man til at rykke op i La Liga, og dermed kan både Real Oviedo og Sporting Gijon drømme om at være repræsenteret i La Liga fra næste sæson.   

Copa 90 har produceret en dokumentar om den bemærkelsesværdige redning af Real Oviedo. 

Kilder:
The Miracle of Sporting, World Soccer
Real Oviedeo - the remarkable story of a club the world united to save, The Guardian