Motherwell solgt for 1€ / by Dan Pedersen

De lokale fans har altid støttet op, når Motherwell FC spiller hjemme på Fir Park. Fremover skal de også drive fodboldklubben via ny fond. Photo:  Stewart Cutler / FLICKR/  CC BY-NC 2.0

De lokale fans har altid støttet op, når Motherwell FC spiller hjemme på Fir Park. Fremover skal de også drive fodboldklubben via ny fond. Photo: Stewart Cutler/FLICKR/CC BY-NC 2.0

Fans iværksatte overtagelsen af Hearts of Midlothian i 2014 efter at klubben kom under administration. Nu følger Motherwell FC samme eksempel. Skotske fans vil redde deres klubber gennem abonnementservice.

Betal 50 kr. om måneden og bliv medejer af din fodboldklub. Fans af Hearts of Midlothian tog i 2014 initiativ til at oprette en fond, og siden har 8.000 ”investorer" abonneret på en andel i Edinburgh-klubben, der har en målsætning om at være 100% fan-ejet i 2020. Ideen til den nye ejerskabsmodel kommer på baggrund af en mislykket overtagelse i 2004. Dengang overtog den litauiske forretningsmand Vladmir Romanov majoriteten i Hearts, der efter en kortsigtet økonomisk indsprøjtning skulle gennem et mareridtsforløb, der endte med at klubben var konkurstruet og kom under administrationen. Romanovs forretningsempirium gik ned, og klubejeren var tæt på at tage 142 års fodboldtraditioner med sig i faldet.     

Solgt for 1 pund
I Motherwell FC har fans kigget Hearts over skulderen, og nu følger de eksemplet fra Edinburgh. Modsat Hearts, der stadigvæk er økonomisk hjulpet frem til 2020 af den skotske forretningskvinde Ann Budge, bliver Motherwell FC overtaget øjeblikkeligt. Det er klubbens nuværende ejer Les Hutchison, der har takket ja til at sælge den lokale fodboldklub for 1 pund og slå en streg over sit lån til klubben. 

Lokal forankret fondsmodel
Den nye ejerkreds bliver den fanbaserede fond ”Well Society”, der står klar til at overtage forpligtelserne og sikre, at Motherwell FC fremover bliver drevet ud fra et princip om nærhed og lokal forankring. Metoden, der skal skabe en bæredygtig forretningsmodel er en crowdfunding-model, hvor fans betaler et månedligt beløb for at være medlem af fonden. I bedste Netflix-stil betaler man et beløb, afhængig af hvilke muligheder og services man ønsker. Det mindste beløb (50 kr.) giver dig medlemsskab, stemmerettigheder og mulighed for at stille op til fondens bestyrelse. For betydeligt større beløb får man en række eksklusive rettigheder så som golfture med spillerne, sit navn på stadion eller en plads på det officielle holdfoto. 

Kilder: 
http://www.thewellsociety.co.uk/
Evening Times