italiensk fodbold vil rejse sig / by Dan Pedersen

nedslidte stadions har ført til dalende interesse og manglende indtægter i italiensk fodbold. nu skal investeringer bane vej for en renæssance.

Der går ikke måneder mellem offentliggørelsen af nye stadionprojekter i Italien. Slidte og faldefærdige anlæg har skreget på renoveringer eller nye alternativer i byer som Napoli, Cagliari, Bergamo m.fl. Det er dog langt fra alle entreprenante ideer, der er blevet til noget, men nu kan en håndfuld klubber endelig se frem til nye faciliteter. I AS Roma, Udinese, Atalanta og Cagliari er byggeriet undervejs eller står lige for døren.

Nødvendige investeringer
Hvis man ser bort fra Juventus har Italien glimret ved sit fravær på den internationale fodboldscene i de senere år. Siden AC Milans historiske 4-0 sejr over FC Barcelona i 1994, har man hentet tre Champions League trofæer mens man i Europa League (tidl. Uefa Cup) havde sidste finaledeltager i 1999. For en af de mest ikoniske fodboldnationer er det langt fra tilfredsstillende.

En vigtig årsag har været dårlig økonomi. I 2016-udgaven af Deloittes ”Monye League” er der kun et italiensk hold i top 10 (Juventus) og yderligere tre hold i top 20 (AS Roma, Internazionale og AC Milan). Indtægter fra salg af TV-rettigheder er en væsentlig årsag, men de italienske klubber halter også voldsomt efter når det kommer til indtjening på kampdage, og her får de nedslidte og umoderne stadions skylden. Atletikbaner som i Rom, Verona og Napoli skaber for lang afstand mellems spillere og tilhængere. Manglen på moderne faciliteter som hoteller, supermarked og megastores er et andet problem. Læg dertil at klubberne betaler dyre lejeindtægter for de kommunalt ejede stadions – en konstruktion, der har gjort italiensk fodbold mindre attraktiv for udenlandske investorer, der leder efter klubber med selvejede faciliteter.

Roma vil true Juventus
En af de klubber, som er på udenlandske hænder er AS Roma, der er ejet af den amerikansk investeringsgruppe, NEEP Roma Holding. De har set, hvordan et nyt stadion har løftet Juventus, og vil nu gøre dem kunsten efter, med opførelsen af Stadio Della Roma, der får plads til 52.000 tilskuere og står færdigt i 2018. 

Udover Roma kan flere af de mindre Serie A klubber se frem til opgraderinger. I Bergamo er renoveringen af Stadio Atleti Azzurri D'italia påbegyndt, men foreløbigt er det kun den dyre langside, der er blevet udbygget og renoveret. I Udinese er man nået hele vejen rundt i forbindelse med moderniseringen af Stadio Friuli, der er blevet et velfungerende stadion takke være Pozzo-familiens mange millioner. Endelig har Sardiniens fodbold stolthed, Cagliari, fået tilladelse til at gå i gang med opførslen af et nyt stadion, der skal erstatte det faldefærdige Stadio Sant'Elia når klubben fylder 100 år i 2019. 

Og flere klubber drømmer om at følge efter. I Napoli, Fiorentina, Lazio, Sampdoria og AC Milan har man en erklæret hensigt om at bygge nye stadions, der skal øge indtægterne, få tilhængerne tilbage på tribunen og i sidste ende løfte italiensk fodbold ud af dyndet. Udfordringen er økonomien, der er voldsomt udfordret i hele det italienske samfund. Derfor vil man sikkert se flere udenlandske overtagelser i de kommende år som det er sket i AS Roma, Internazionale og senest i AC Milan.   

Atalanta BC havde håbet at gå i gang med bygningen af dette smukke stadion. Desværre må Bergamo-klubben  nøjes med at renovere Stadio Atleti Azzurri D'Italia. Photo:  ctrlmagazine

Atalanta BC havde håbet at gå i gang med bygningen af dette smukke stadion. Desværre må Bergamo-klubben  nøjes med at renovere Stadio Atleti Azzurri D'Italia. Photo: ctrlmagazine

Udinese er færdige med opbygningen af det nye Friuli stadion, der er ejet af familien Pozzo. Photo:  Matteo Favi / CC BY-SA 4.0

Udinese er færdige med opbygningen af det nye Friuli stadion, der er ejet af familien Pozzo. Photo: Matteo Favi/CC BY-SA 4.0

Cagliari er netop vendt hjem til Serie A, og Sardiniens fodboldstolthed har flere gode nyheder til deres fans. I forbindelse med klubbens 100 års jubilæum i 2019 flytter man ind på et nyt stadion. 

Cagliari er netop vendt hjem til Serie A, og Sardiniens fodboldstolthed har flere gode nyheder til deres fans. I forbindelse med klubbens 100 års jubilæum i 2019 flytter man ind på et nyt stadion.