NØRREBRO UNITED: SÅRBARE UNGE FINDER PLADS I FÆLLESSKABET / by Dan Pedersen

Der er meget på spil, når STU-skolerne mødes i Challenge League turneringen, hvor bølgerne godt kan gå højt. Udfordringen er at bruge spændingsniveauet på en positiv måde.

Der er meget på spil, når STU-skolerne mødes i Challenge League turneringen, hvor bølgerne godt kan gå højt. Udfordringen er at bruge spændingsniveauet på en positiv måde.

For nogle unge er det en udfordring at pakke fodboldtasken, møde til tiden og indgå i et fællesskab med andre. Heldigvis kan de blive en del af foreningslivet på Nørrebro.

40 drenge står i et tovtrækkeri på kunstgræsbanen i Nørrebroparken. Det er tirsdag formiddag og de slider som gjaldt det livet i den gamle olympiske disciplin. I midten af det hele står Christoffer Starnov og styrer kamphanerne. Han bruger øvelsen til at tage lidt energi ud af de unge, inden de skal slippes løs på fodboldbanen og kæmpe mod hinanden.  

Hver uge har de unge mænd i alderen 17 til 25 år fodbold på skoleskemaet. De kommer fra de omkringliggende STU-skoler (Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse) for at spille fodbold og indgå i fællesskabet omkring Nørrebro United. Denne tirsdag er de samlet til Challenge League-turneringen, der arrangeres fire gange årligt af Nørrebro United. Her er der ekstra meget på spil, for nu handler det ikke om at træne og blive bedre, men om den indbyrdes kamp mellem skolerne og hinanden. Her skal de unge ikke bare koncentrere sig om bolden, men også tøjle det spændingsniveau, der opstår når fodbold går fra træning til konkurrence.

-De skal lære at få nogle slag engang imellem. Fodbold er en konkurrencesport med både vindere og tabere. Det skal de lære at tackle, og det er noget som vi taler meget om hernede. Vi forsøger at holde meget fokus på præstationen i stedet for resultaterne, men bølgerne kan godt gå højt, fortæller Christoffer Starnov med et smil.

Han er træner og en af nøglepersonerne bag tilbuddet, som har mange forgreninger. For udover skoletræningen om tirsdagen, og de fire årlige Challenge-League stævner har Nørrebro United oprettet to klubhold for de spillere, som vil noget mere. Det ene hold, Warriors, er for de ekstroverte spillere som mødes hver torsdag og deltager i DBU Københavns 7-mandsturnering. Det andet hold hedder Rosenskjold og er for de introverte spillere, som udelukkende træner og deltager i Challenge-League.

Udspringer af behov
Som det er typisk for Nørrebro United har initiativet vokset sig stort over tid. Det hele begyndte i 2016, da Kevin Nielsen var i erhvervspraktik hos Nørrebro United. Kevin er selv diagnosticeret med autisme og med hjælp fra den daglige leder i Nørrebro United, Thomas Berg, tog han kontakt til de omkringliggende STU-skoler og organiserede små turneringsdage i Nørrebroparken. Siden har konceptet taget fart, for der er behov for et alternativ tilbud.

-For mange af de her unge, har det simpelthen været for svært at spille på et normalt hold. Vi oplever, at de har spillet i andre klubber, hvor man ikke har taget hensyn til dem. Det har både handlet om niveau og det sociale, men også deres diagnoser, som kræver nogle særlige hensyn, forklarer Samuel Dalsgaard Hughes fra Nørrebro United.

Han har set, hvordan fodbolden kan gøre en forskel for de unge, hvis man er villig til at tilpasse træningen og møde de unge på deres præmisser.

-Hvis foreningslivet ikke har været et rart sted for dem, så er det måske fordi at rammerne har været uhensigtsmæssige for målgruppen.

Netop evnen til tilpasse træningen og afstemme forventninger er en af udfordringerne.

-Hvis der er konsensus om, at unge har svært ved at være en del af foreningslivet, så peger pilen indad mod os selv. Som forening vil vi gerne rumme alle, men det kræver, at vi tilpasser os. Helt konkret skal man som træner skrue ned for både sine egne og spillernes forventningerne i forhold til, hvad fodbold skal være, forklarer Christoffer Starnov.

Søvnløs målmand
En af deltagerne er målmanden Rasmus. Han har tidligere spillet fodbold i Dragør BK, men er nu en del af Nørrebro United, hvor han spiller turneringsfodbold og deltager i Challenge League stævnet som han har set frem til i flere dage. Han har svært ved at sove om natten, når han skal spille mod de andre skoler, hvilket vidner om en motivation og spænding, som kan være en udfordring, hvis den ikke forløses på en positiv måde. Det er her, at træneren kommer ind i billedet. Christoffer Starnov er det naturlige omdrejningspunkt, og det er næppe tilfældigt når spillerne siger, at de spiller fodbold hos Starnov og derefter nævner Nørrebro United.

-Der er ingen tvivl om, at det er bundet en del op på min person, men det mener jeg også er helt naturligt. Det er vigtigt, at der er en ressourceperson, som kan skabe grobund for noget relationsarbejde i et klubmiljø, hvor de unge føler sig trygge og ved at der bliver taget hånd om dem.

Flere af spillerne har mere erfaring med FIFA og en spilcontroller end med græs under støvlerne. Derfor bruger Christoffer Starnov også en del tid på at hjælpe nye spillere ind i fællesskabet.

-Vi er meget bevidste om vores værdier og taler meget om, hvorfor vi mødes og spiller fodbold. For nogle af drengene kan det at pakke en fodboldtaske om morgenen være en udfordring. For andre er det faste mødetider eller stedsansen, der glipper, siger Christoffer Starnov og griner.

I Nørrebro United er man ikke i tvivl om, at der er behov for lignende initiativer andre steder i landet. De bliver ofte ringet op af forældre fra andre dele af København, og alene på baggrund af interessen og antallet af deltagere i Nørrebro United vurderer de, at behovet er stort.

-Man kan jo starte i det små og lave turneringer i samarbejde med de lokale skoler. Men det er selvfølgelig noget man skal have lyst til og prioritere som klub. Her i Nørrebro United er der mange, som hjælper til med at dømme kampe, planlægge turneringer og administrere det hele. Uden den fantastiske hjælp fra hele klubben var det ikke muligt at få tingene til at spille, forklarer Christoffer Starnov.

Om Challenge League
Nørrebro United introducerede i 2015 fodboldkonceptet Challenge League, som et tilbud til de lokale STU-skoler. STU-skoler er særlig tilrettelagte ungdomsuddannelser for unge i alderen 17-25 år.

Hver tirsdag inviteres skolerne ned til åbne træningspas i Nørrebroparken, hvor trænerne med stor forståelse for elevernes udgangspunkt laver øvelser, som styrker sammenholdet blandt eleverne. I forlængelse heraf afholder Nørrebro United fire årlige Challenge League stævner, hvor skolerne kæmper mod hinanden.

Initiativtageren Kevin Nielsen modtog i 2016 årets handicappris fra Handicaprådet som anerkendelse for sin præstation med at inkludere unge med autisme, AHDH og Aspergers i fodboldlivet.

Artiklen er også udgivet i Fodboldmagasinet København - klik her.

Foto: Klaus Sletting Jensen