Opråb fra Dockers Lane

Cockney slang og fodbold i en skøn forening. Photo Credit:  J Mark Dodds / FLICKR /   CC BY-NC-ND 2.0  -

Cockney slang og fodbold i en skøn forening. Photo Credit: J Mark Dodds/FLICKR/CC BY-NC-ND 2.0 -

Millwall FC er kult blandt inkarnerede fodboldfans. En udflugt til Isle of Dogs i London er en rejse ind i hjertet af engelsk fankultur, hvor en hårdført tilgang til spillet på og udenfor banen lever i bedste velgående.

Isle of Dogs er en halvø i det østlige London, hvor Millwall FC har holdt til siden grundlæggelsen i 1885. Dengang var det skotske emigranter, der var med til at stifte klubben, der spiller i samme ”dark indigo” farve som det skotske landshold. Millwall er indbegrebet af en ægte arbejderklub, der bygger på fundamentet af den kultur som havnearbejdere etablerede i det østlige London. I begyndelsen kom dette til udtryk når holdet spillede hjemmekampe på det legendariske The Den, hvor modstanderen blev mødt af et fjendtligt hjemmepublikum, der støttede op om deres lokale helte på deres ugentlige fridag. 

I 1987 lykkedes det for første gang Millwall FC at rykke op i den bedste række. Den succes tilskrives ikke mindst den skotske manager George Graham, der efter oprykning til 2.division skiftede til Arsenal. John Doherty tog over fra Graham og med en talentfulde angrebsduo bestående af Teddy Sheringham og Tony Cascarino blev Millwall en frygtet modstander. Det var også i denne periode fra slut halvfjerdserne og frem at The Den og Millwall fans blev berygtet i hele England for hooliganisme. Heraf den berømte fansang: “No No one likes us, no one likes us, No one likes us, we don’t care! We are Millwall, super Millwall, We are Millwall from The Den!

Autentisk stemning
Når man i dag besøger Millwall FC, der er flyttet til det nye The Den i South Bermondsey, hænger historien fortsat ved. Store dele af Isle of Dogs har ellers gennemgået radikale forandringer. Finansdistriktet, Canary Wharf, hvis skyline står i kontrast til det gamle industriområde omkring The Den, har forvandlet halvøen, men i området omkring stadion ser man stadig den gamle industri. Alene vejen til stadion er en oplevelse i sig selv, når man går under jernbanebroerne og snor sig af små gyder og brostensbelagte gader. I det øjeblik man står ved billetlugen hører man den rå tone, som styrer her. Inde på stadion tager vi plads på langsiden ”Dockers Lane”, hvor vi står på et blandet afsnit, der rummer pensionerede arbejdere med deres koner og gamle hooligans med ar i ansigtet. Persongalleriet og de mange slagord er klart et af højdepunkterne på The Den.

Dagens Kamp mellem Millwall FC og Derby County har ikke være i gang længe før gæsterne fra Derby får en stor chance efter en målmandsfejl. Det får straks en lokal fan med bjørnehue til at tage turen fra ottende række og ned foran hegnet, hvor en byge af skældsord rammer en kontrollør. På endetribunen, Cold Blow Lane, er flere hundrede fans stormet ned mod målet og råber aggressivt efter deres egen målmand, inden der igen falder ro på. De verbale udgydelser fortsætter kampen igennem i mindre målestok, men på intet tidspunkt bliver det kedeligt på tribunerne, hvor hver eneste aktion fremkalder en reaktion.

Kom ind i boksen
I pausen serveres der kidney pies, pølser og øl i den ene ende af stadion, men ellers har tilskuerne mest travlt med at følge med på tv-skærmene, hvor de kan holde sig opdateret om hvad der sker på de andre stadions og på travbanerne rundt omkring i England. I 2.halvleg får intensiteten et nyk op og der bliver for alvor givet og taget i en kamp, hvor bolden holdes i luften og flyvende tacklinger minder en om, at der er langt fra South Bermondsey til Barcelona. Intensiteten er dog magisk på sin egen måde, og når hjemmeholdet har den mindste tilløb til chancer råbes der straks: ”GET IN THAT FUCKING BOX” til spillerne, der alle søger ind i mosh pit mens et indlæg fra kanten af feltet forsøger at ramme en af de hårdt kæmpende Millwall spillere.

Kampen mod Derby ender 0-0, men det føles nærmest ligegyldigt efter en underholdende fodboldkamp, hvor man er sikret et godt grin ved blot at lægge øre til den endeløse række af skældsord, der får en til at tænke tilbage på gamle Rik Mayall komedier fra 90erne. The Den og Millwall FC er en oplevelse af de sjældne. Og når man sidder der på de gule sæder og kigger ud gennem de åbne hjørner på The Den, mens togene buldre forbi, skal man være hårdhudet for ikke at blive en anelse nostalgisk. Læg dertil de legendariske slagsange og du får en oplevelse, der indeholder mange af de elementer som folkloren om engelsk fodbold bygger på.

Kampfakta

Millwall - Derby 0-0
The Den
10. februar 2012
Tilskuertal: 10069

 

Af: Dan Pedersen
Photo Credit frontpage: J Mark Dodds/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0