Minearbejdernes klub

RC Lens fans møder talstærkt op til holdets hjemmekampe på Stade Felix-Boellart. Foto: Dan Pedersen

RC Lens fans møder talstærkt op til holdets hjemmekampe på Stade Felix-Boellart. Foto: Dan Pedersen

I Nordfrankrig ligger fodboldklubben RC Lens, der er tæt forbundet med folkloren om de franske kulminearbejdere. Her samles hele oplandet for at støtte op om den franske arbejderklub
 

I departementet Pas-de-Calais i det nordlige Frankrig er RC Lens den regionale stolthed. Lens er med sine 32.000 indbyggere en lille europæisk fodboldby, men på trods af størrelsen er der tale om en af Frankrigs mest populære fodboldklubber. Forklaringen skal findes i, at Lens er indbegrebet af en fransk arbejderklub, der har rødder langt nede i den franske muld. Klubben der blev grundlagt i 1906 har været tæt forbundet med den lokale kulmineudvinding, og selv fra tribunerne på Stade Felix-Bollaert kan man se de pyramideformede minebjerge i horisonten, som et vidnesbyrd på byens rolle i den franske industrialisering.  

Alle samles om RC Lens
I dag er situationen en anden. Pas-de-Calais er et af de franske yderområder, som er hårdest ramt af arbejdsløshed og som om det ikke er nok, er regionens fodboldstolthed midt i en krisetid. RC Lens har været rykket ud af den bedste række ved flere lejligheder siden klubbens eneste mesterskab i 1998, men på trods af de svære tider møder der fortsat over 25.000 tilskuere op til holdets hjemmekamp i Lique 2. Fodboldklubben er befolkningens holdepunkt og den regionale opbakning kan minde om fankulturen i en anden minearbejderklub - tyske Schalke 04.

I sommeren 2013 besøgte jeg klubben i forbindelse med en sommerkamp mellem RC Lens og Marseille. Nogle dage forinden havde jeg været forbi stadion, hvor officials regnede med mellem 10-15.000 tilskuere til kampen. Langt over det dobbelte mødte op til venskabskampen, der blev spillet i en fantastisk atmosfære, der overgik alle forventning. En helt langside, der hoppede og sang, fans med arbejdshjelme, aftensolen og pommes frittes med mayonnaise. Det hele var et godt mix af engelsk og fransk fodboldkultur med masser af charme og høj autencitet.    

Nyt stadion til EM 2016
På banen havde Lens overraskende godt fat i Olympique Marseille. De spillede i lange periode lige op med udeholdet, der stillede op med flere stjerner. Heriblandt ”le petit vélo” i form af Mathieu Valbuena, der var kampens store oplevelser. Kort før tid satte han Modou Sougou i scene og han afgjorde kampen til Marseilles fordel.

For en forbipasserende fodboldturist var Lens-oplevelsen fantastisk. Det er passionerede fans og ægte arbejderkultur, men med et meget charmerende fransk tvist. Og så er det cool, at man på stadion kan synge eller lytte med på klubhymnen, Les Corons, der er en hyldest til fortællingen om de hårdtarbejdende minearbejdere mens kulbjergene kan anes i baggrunden.

Kampfakta

RC Lens - Olympique Marseille 0-1 (0-0)
Stade Félix Bollaert 
24. juli 2013
Tilskuertal: 27.800
Mål: Modou Sougou 

 

Af: Dan Pedersen
Foto: Dan Pedersen